Du er her: Forsiden Turforslag Indledning Vestergade Vestergade 3 Søg på sitet:

Vestergade i Aarhus Vestergade 3

Den Gamle By i Aarhus og den gamle by i Aarhus giver to forskellige oplevelser. Hvor det første er et museum, er det andet huse med atmosfære og liv, hvor folk færdes, og forretninger kan besøges hele dagen året rundt. Det smukke, helstøbte ejendomskompleks i Vestergade 3 er værd at se nærmere på. Det har haft en omskiftelig tilværelse med masser af århusiansk historie fra de sidste 400 år, og så står bygningen heldigvis på sin oprindelige plads i byen.

Vestergade 3. Facaden blev i juli 2015 renoveret, og den gule farve blev erstattet af en oxydrød farve, der har ændret bygningens visuelle udtryk.

Tunnel

Fra gammel tid hævdes det, at der findes en tunnel mellem Domkirken og denne historiske ejendom - og det skulle være ganske vist, at en fornem adelsfrue i slutningen af 1700-tallet benyttede denne adgang til en amourøs afstikker, medens ægtefællen troede, at hun sad artigt i kirken. Trods megen søgen er det aldrig lykkedes at finde spor af tunnellen.

Renovering

Under en renovering og ombygning i 2003 af en gammel vinkælder under forhuset fandt Moesgaard Museum skeletrester, der menes at tilhøre gravpladsen til et helligåndshus, der i 13 - 1500-tallet skulle have ligget langs Immervad, hvor Magasin ligger i dag.

Småt bliver stort

Under en renovering og ombygning i 2003 af en gammel vinkælder under forhuset fandt Moesgaard Museum skeletrester, der menes at tilhøre gravpladsen til et helligåndshus, der i 13 - 1500-tallet skulle have ligget langs Immervad, hvor Magasin ligger i dag.

Helligåndshusets store jordtilliggende strakte sig vestover og syd-nord fra Aarhus Å op til Vestergade. Her i nr. 3 lå i 1600-tallet en række småboder og en mindre gård, der med tiden blev samlet til en stor handelsgård. Den østligste af disse små boder husede i en årrække flere

Markante husejere

Da man i 1750-51 foretog ombygninger på byens rådhus, der lå foran Domkirken, får man at vide, at der i ejendommen mod vest lå et gavlhus ud til Vestergade, hvor "Rådstuen" midlertidigt holdtes. Gennem årtier i 1700-tallet ejedes gården af slægten og andre markante århusfamilier, der ofte var gifte ind i hinanden. En senere ejer var byfogeden Oluf Løcke, , der var gift med den meget velhavende Ursula Marie, som døde i 1763. Deres ægteskab var barnløst, og i den store arv efter hende indgik også Vestergade 3. Arven gik til en fjern slægtning, generalkrigs-kommissær Mogens Blach Ditlevsen Beringschold (1721-1804) fra Randers. Han var blevet adlet i 1758 af den tyske kejser Frans I. under navnet Magnus Bering von Beringschjold.

"Borgmestergård"

Da man i 1750-51 foretog ombygninger på byens rådhus, der lå foran Domkirken, får man at vide, at der i ejendommen mod vest lå et gavlhus ud til Vestergade, hvor "rådstuen" midlertidig holdtes. Forgængeren som byfoged fra 1699 til 1732, nemlig , født i Bogense, var gift anden gang med den meget velhavende Maren Jensdatter Møller, der døde i 1766.

von Beringschjold

I porten ses på en stenflade tre vers, der kort beretter om gårdens historie. Versene fra 1962 er af journalisten Rimus (Axel Hansen) nævner bl.a. Beringskjold. Den omtalte Klokkesmed er naturligvis urmager Knud Pedersen - ejeren, der havde sin forretning her. 80 x 68 cm. .

Med sin arv kunne han komme til at optræde som godsejer. Han erhvervede ryttergodset Kalbygård i 1767, men efter tre år var alt tabt. I sammenhæng med forvaltningen af godsets fæstegods fik han ry som bondeplager. Beringschjold har nok haft ejerskab af Vestergade 3, men det fremgår ikke af noget skøde, at han har haft adkomst eller solgt ejendommen. Måske har han blot overnattet her på rejser. Han kom senere til Christian den Syvendes hof og var en af mændene, der deltog i sammensværgelsen mod kongens livlæge Struensee.

Borgmester Niels Rohde

I slutningen af 1700-tallet ejedes ejendommen af købmand Johannes Høst (1732-1802), der i 1785 solgte den til byrådsmedlem og købmand Niels Rohde (1733-1800). Han var fra 1783 og til 1800 i kortvarige perioder byens borgmester, hvorfor gården også kunne kaldes "Borgmestergård".

Gæstgiveri

Amtmand Casper Wilhelm Munthe von Morgenstierne (1744-1811) købte ejendommem i 1796. Året før var han blevet udnævnt til amtmand over Aarhus Amt. Fra 1803 var han tillige stiftamtmand over Aarhus Stift, indtil han i 1804 blev forflyttet til Lolland.

Først i 1806 fik han gården solgt til gæstgiver , der ville benytte gården til gæstgiveri, hvor der nu blev indrettet gæstekamre og kakkelovne.

Bruun blev i 1809 efterfulgt af gæstgiver fra København.

Han solgte i 1814 gården videre til gæstgiver , der drev stedet til 1822.

Fajanceplade i porten til Vestergade 3. 28x48 cm.

Farverfamilien Jahnsen

Gården ejedes i årerne 1822 - 1850 af den rige og indflydelsesrige farverfamilie Jahnsen, men gården fik aldrig funktion af et farveri og var mere et investeringsobjekt.

Købmand Liisberg og ny butiksmodel

Købmand Henrich Carl flyttede som ny ejer fra Frederiksgade til Vestergade i slutningen af året 1850. I 1855 byggede han en etage mere på forhuset, der således blev det første hus i Vestergade i tre etager.

Eksempel på høje Brabanter Vinduesglas i Emil Vetts Passage. Baghus til Vestergade 7

Samtidig indrettede han forhuset til flere butikker med "store Boutiksvinduer" isat nymodens "Brabandter Vinduesglas" fra Belgien - og "Kjelderen er indrettet til Viinudsalg", som allerede i 1850 var udlejet til vinhandler Carl Ferdinand fra København.

Tidligere kunne man finde kompagniskaber og interessentselskaber på samme adresse, men flere handelstyper i samme bygning var ny. Under Liisbergs og senere Schaarups ejerskab havde flere kendte købmænd forretninger her. Bl. a manufakturhandler P. J. Hahn, N. A. Ring, Packness og Augusta Røber og farvehandler M. A. Holm.

Enkefru Julie Liisberg solgte i 1876 Vestergade 3 til vinhandler Schaarup. Efter dennes død i 1884 forsøgte hans enke at videreføre vinforretningen ved forpagtere.

To pigeskoler

I to perioder har to forskellige pigeskoler haft lokaler her. - den senere Elise Smiths Skole i årene 1865 - 70 og fra 1885 til 1891.

Gården og sidefløjene

Halvtaget inde i gården blev opbygget af enkefru Schaarup i 1895, og Liisbergs vinduer i forhusets facade blev skiftet ud med større vinduer. Bindingsværksfacaden mod Vestergade var blevet pudset, og dermed anser man ikke ejendommen for at være fin nok til en fredning i dag.

I årene 1902 til 1963 var der igen guldsmedeforretning i bygningen med 3 forskellige lejere.

Baggårdens huse har gennem tiden været brugt til mange forskellige aktiviteter og masser af liv:

Kornmagasin, vinhandel, manufakturhandler, lager, flere slags værksteder, bogtrykkeri, restauranter/gæstgivere, og i 1971 befandt der sig endnu et snedkerværksted med en udvendig trappe i gården.

Her var gennem mange år også en tørlagt brønd med lille have, der kunne have været med til at idyllisere gården, men foranstaltningerne omkring sikkerhed blev for dyre.

Billede fra Børnehjælpsdagen 1918 - dengang kaldt Otto Mønsteds Gaard. Den omfangsrige gård har gennem tiderne stået model til mange begivenheder. Se bl.a.under gæstgiverne.

Urmager Knud Petersen som ejer

Vestergade 3 tilhørte i flere år sammen med naboejendommene nr. 5, 7 og 9 margarinefabrikant Otto Mønsted (der selv boede i nr. 11). Nr. 3 havde i ???????? fået bagermester F. Johansen som ejer. Han solgte i 1958 ejendommen til urmager .

Restaureringen 1962

Det var en forfalden ejendom, Knud Pedersen havde overtaget i 1958. Fire år efter overtagelsen restaurerede han den med hård hånd. Bygningerne gennemgik flere ændringer.

Ovnpladen kan beskues i porten. 59x29 cm.

De var ikke fredede, men han kunne ikke gøre hvad som helst ved dem. Bag det gamle puds, som blev fjernet ved restaureringen, viste sig det skønneste bindingsværk.

Ved istandsættelsen af den gamle historiske ejendom forholdt han sig ikke kun til den markante butiksfacade, hvor pudslaget var fjernet, så bygningens oprindelige bindingsværk kom frem igen.

Baggården med bag- og sidehus var også i bindingsværk, og svalegangen blev ligeledes restaureret og istandsat, så der nu fremstod smukke idylliske bygninger i et samlet, originalt gårdmiljø.

Under renoveringen fandt man under nogle træstøtter i kælderen en ovnplade til en bilæggerovn fra 1600-tallet.

Knud Petersen flyttede efter renoveringen sin virksomhed hertil fra Vestergade 15, hvor han havde haft sin forretning med ure siden 1949.

Antikviteter og beboelse

I årene op til 1969 havde urmager Knud Pedersen udstilling og salg af antikviteter i tre etager i gårdens vestlige sidefløj i hyggelige rum, hvor lyset strømmede ind gennem små, ujævne glasruder. Dørene er de originale med messingbeslag.

Lille statue af urmager Knud Petersen i gårdens vestside. 55x26 cm

I denne sidebygning lå tidligere to store funktionærlejligheder, der blev brugt af margarinefabrikant Otto Mønsted, da denne ejede bygningen.

Fond fra 1979

Ejendommen, KP`s Gård, overgik til Gurli og Knud Pedersens fond i 1979. Knud Pedersen døde i 1984, og hans enke valgte at lukke den del af forretning, der solgte ure, guld og smykker, for at koncentrere sig om firmaets to andre forretninger på Clemens Torv (1967) og i City Vest (siden nedlagt). Firmaets optikafdeling, "Knud Pedersen Optik", forsatte i den vestlige halvdel af forhuset med en forpagter, Niels Friis, der ophørte ved årsskiftet 2020/21.

Plakette i porten med relief. Vestergade 3A + B blev præmieret for nænsom renovering af facaden i 1989. Pladen 31x40 cm, relief 40x47 cm

Ny farve på forhusets facade 2015

Facaden var blev renoveret igen i 1989, men i juli 2015 fik ejendommen Vestergade 3 en helt ny farve. Bygningen var tidligere gul, men ejeren - nu Gurli og Knud Pedersens Fond - fik af det lokal Kulturmiljøråds tilladelse til at ændre farven, så hele facadens på første og anden sal af det gamle bindingsværkshus i dag fremstår i en nymalet oxydrød farve, der totalt har ændret miljøet omkring huset og gaden.

I forvejen havde forhuset fået nyt tag i 2014 og gårdmiljøet var også tidligere blevet frisket op.

Jacob Evar - en legende

Jacob Evar med Jacob's BarBQ blev legendariske - ikke blot i Vestergade."Jacob's" blev kendt og elsket langt ud over byens grænser, og stamgæsterne kunne efterhånden tælles i et par generationer.

Et godt tilbud

I 1973 fik Jacob Evar et godt tilbud. Han slog til, flyttede sin succesfulde forretning fra hjørnet af Mønsgade og Vesterbrogade og startede sit eventyr den 30.juni efter at have overtaget restaurant Høkergården. Han åbnede med ting og sager til de voksne og ponyridning med tre ponyer i gården for børnene. Nu blev navnet Jacob's BarBQ for alvor slået fast.

”Spisekortet”

”Spisekortet” bestod af spidstegt kalkun, humus og pitabrød værs'go.

Det var en meget enkel ”menu” - og den var total ukendt i det århusianske restaurationsliv i 1970erne, og snart stod århusianerne i kø ude på gaden for at smage det nye eksotiske fastfood.

Jacob Evar blev kendt i offentligheden for denne restaurant, og han var manden, der kunne trække 1970ernes og 80ernes århusianske kulturliv ind - og hen til bardisken. Traditioner kunne holdes i hævd, da stedet gennem alle årene havde samme ejer - familien Evar. Foretagendet blev tegnet af Jacob Evar indtil dennes død i 2004.

Jacob's blev byens fyrtårn for hygge, restauration, gårdhave, bar og nat- og spillestedsted.

Jacob's BarBQ

I februar 2003 startede en renovering af Jacob's BarBQ. Det gamle fredede baghus fra 1754 var begyndt at synke i den ene side. Det havde sandsynligt taget alvorligt skade som følge af ændringer af grundvandets niveau i midtbyen men hang formentlig også sammen med opførelsen af Magasins store P-hus og frilægningen af åen.

”Hul i hovedet”

Renoveringen blev anslået til at koste otte-ni millioner kroner, men som lejeren - Jacob Evar, der skød millionerne i foretagendet - udtalte: ”Hvis jeg kun var forretningsmand, ville jeg aldrig putte så mange penge i det her. Det er jo hul i hovedet, men jeg har et helt specielt forhold til dette sted, og penge er ikke alt” Den ikoniske århusianske restaurant Jacob's BarBQ lukkede den 1. januar 2017 efter 44 år på stedet, og sammen med den lukkede hans tilknyttede samlingssteder - caféen, pitabaren og natklubben ”Rom og Bobler”. Læs meget mere om personen Jacob Evar, hans restauranter, virksomheder og projekter . Flere institutioner og foreninger har også haft til huse i Vestergade 3.

Der var fest i den gamle gård, da Filuren holdt rejsegilde.

Børneteateret Filuren

Filuren havde fra starten i 1970 til huse i Vestergade 3, hvor teatret lå i gårdens vestlige sidebygning. I 1980 gennemgik bygningens indre en total ombygning. Førstesalens gulv blev ved denne lejlighed erstattet af en jernkonstruktion, hvorved bygningens oprindelige tømmerkonstruktion blev ødelagt. Kun de oprindelige mure stod tilbage.

Der kom nyt tag og to nye etageadskillelser. Teatersalen blev flyttet op på 1. salen og stueetagen blev udnyttet som foyer. Filuren befinder sig i dag i Aarhus Musikhus.

Bygherren for alle disse ombygninger på godt og ondt var urmager Knud Pedersen.

Museet flyttede til Søren Nymarksvej 19 i Holme i 2016.

Spejdermuseet

En forening - ja, et museum, Spejdermuseet - lå her på 1. etage i den østlige del af forhuset ud mod Vestergade i årene 2006 til 2016, inden det flyttede til Søren Nymarksvej til nye og større lokaler. Spejdermuseet Aarhus er et spejdermuseum, der dækker flere spejderkorps. Museet beskriver spejderarbejdet i lokalområdet, og bag museet står lokale dele af Det Danske Spejderkorps, De grønne pigespejdere, KFUM-Spejderne i Danmark og Sct. Georgs Gilderne i Århus. Museet blev stiftet 18. april 1988 som en selvejende institution. En genbrugsforretning er i dag med til at tjene hjem til driften.

Intermezzo og Vestergade 3 i dag

Efter lukningen af Jacobs restaurant lå lokalerne ud mod Vestergade tomme hen i over et år. I 2018 overtog den finske familieejede kæde, Classic Pizza, lokalerne efter at have investeret millioner i en gennemgribende renovering. Kæden fik kun kort levetid i Aarhus og Danmark, da selskabet gik konkurs i maj 2020.

Siden august 2022 har Jysk Vin haft til huse i det 170 kvadratmeter smukke og legendariske lokale med en vinbar. I 2022 gik optometrist Niels Friis på pension. Han havde drevet Knud Pedersen optikforretning i dennes ejendom siden 1974. Forretningen stod tom, indtil optikforretningen Vega flyttede hertil fra Vestergade 1 i maj 2024.

Baggårdens rige liv

Det er klart, at i en så stor og gammel gård som Vestergade 3, hvor der har være så megen aktivitet, har århusianerne kunnet gå på indkøb i et utal af forskellige dagligvare- og specialbutikkerder, der har præget handelslivet i gaden gennem århundreder. Den store baggård med dens side - og bagbygninger har ligeledes givet plads for et rigt liv i form af værksteder, institutioner, foreninger, restauranter, indkvartering af officerer og begivenheder.

Noget og nogle af dem kan man stifte nærmere kendskab til herunder. Listen er langtfra fyldestgørende, men for interesserede vil der være rig lejlighed til at grave lidt dybere ved at klikke på nedenstående emner.

Håndværkerne